Székelydálya | Élőhalott Székelydálya?
17100
post-template-default,single,single-post,postid-17100,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Élőhalott Székelydálya?

06 márc Élőhalott Székelydálya?

Az Élő Székelyföld munkacsoport cikket közölt Dályáról, amivel csak egy gond van: kár, hogy csak részben van köze a valósághoz. De hogy ne csak a levegőbe beszéljek, nézzük tételesen a mellélövéseket:

“Munkatársaink felvették a kapcsolatot a falu pedagógusaival, a helyi közbirtokossággal, illetve olyan elszármazottakkal, akik szívükön viselik falujuk sorsát és gyűjtik az ide kötődő dokumentumokat.” – feltételezem, hogy ez részben igaz, bár abban biztos vagyok, hogy ez a kapcsolatfelvétel elég egyoldalú volt, és csak bizonyos személyekre terjedt ki.

“Székelydálya ma nincsen ugyan a legjobb helyzetben, hiszen eléggé elnéptelenedett az utóbbi évtizedekben” – ez is részben igaz. Azt elfelejti megemlíteni a cikk, hogy vannak beköltöző fiatalok is, sőt, többen is érdeklődnek aziránt, hogy a faluba költözzenek – pedig, ha egy pozitív üzenetű cikket szeretnénk közölni, akkor bizony fontos lenne ezeket a tényeket is hozzáfűzni. Ez mondjuk egy jó újságíró feladata lenne… Mondom, egy JÓ újságíró feladata. Bár lehet, éppen az volt a cél, hogy sötét képet fessen a falu jövőjéről.

Közben egyébként összeszámoltam, hogy mit köszönhet Dálya a youtube-nak. 2009 óta rendszeresen készítek különböző témájú kisfilmeket, riportokat, beszámolókat a faluról. Csak az én filmjeimnek eddig közel félmillió látogatója volt, ami ugyancsak komoly információ szerintem.

„Nyaranta akár 35-40 fős gyermekcsoportok is üdültethetők lennének, ha elkészülnének oda a tervezett szálláshelyek” – ez az én felvetésem volt a közelmúltban, érdekes viszontlátni ezt a gondolatomat máshonnan.

„Arról is beszélnek a helyiek, hogy hamarosan új aszfaltút készül, TIR-es, kamionok számára alkalmas műút, amelyen az országúti lobbi és az EU-s akarat halad majd Brassó és Belső-Erdély iránt.” – az elmúlt évtizedekben egy méternyi út sem készült el ezen a 12 km-es szakaszon Kányád és Városfalva között, ahol éppen félúton fekszik Dálya. Amennyiben valami csoda folytán mégiscsak elkészülne az aszfaltozás, nyilván nem kamionokat szeretnénk látni az úton, és a közösség első dolga lesz, hogy mindkét irányban tiltó táblát helyez el a 3,5 vagy minimum 12 tonna feletti járművek számára. Tehát ez a riogatás is egy felesleges falrafestése az ördögnek.

A cikk végkicsengése is amolyan dőljünk a kardunkba című történet, ami eleve temeti Dályát – Élő Székelyföld? Nekem inkább Élőhalott Székelyföld jut eszembe a munkacsoportról – legalábbis az írás alapján. Pedig feltételezem, hogy a cikk írója nem is itt él, hanem városban… Pedig Székelydálya a hiányosságai ellenére is ezerszer értékesebb bármely városnál, csak ezt még – vagy már – sokan nem tudják. Én pedig már csak tudom, hiszen 44 évig éltem Budapesten.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://eloszekelyfold.com/web/I168–C27–%C3%89let-mod–Szekelydalya_lesz_a_k%C3%B6vetkez%C5%91_allomas.html